Vegetarisk og vegansk aftensmad hitter for alvor for tiden, og det er der god grund til. Det vegetariske køkken er eksploderet med nye spændende og velsmagende retter inden for de seneste år, da mange oplever fordelen ved flere kødfrie dage.
Desværre forbinder mande vegetarisk kost med kedelige salater og smagsløse retter, men det er en stor misopfattelse. Bare fordi det kødfrit, behøver det ikke blive kedeligt. Vegetarisk aftensmad giver rig mulighed for at byde nye grøntsager, rodfrugter og køderstatninger velkomne til aftensmadsbordet.
I denne artikel har vi samlet de 5 bedste forslag til nemme, kreative og smagfulde vegetarretter til aftensmaden, som du og familien med garanti vil elske.
1. One pot pasta med svampe
Måske har du hørt om den fantastiske one pot pasta før. Denne geniale sammensætning gør, at du kan lave hele retten i en og samme gryde, og så endda på samme tid. Du kan selv være kreativ med, hvad der skal komme i retten af krydderier og ekstra grøntsager, men vi foreslår, at du baserer retten på svampe, da disse giver en god afrundet umami smag.
Sådan gør du:
Hak 1 løg, 200 g svampe og 4 fed hvidløg og riv en enkelt squash på et rivejern. Kom det hele i en stor gryde og brun det i en smule olie. Kom dernæst 500 ml bouillon, 300 g pasta, rosmarin og salt og peber i gryden og vend det hele sammen. Sæt låg på retten og lad den koge i ca 10-12 minutter.
Kom dernæst 1 dl kokosmælken i og sluk for varmen. Rør hele retten sammen til en cremet masse og smag til med ekstra salt. Server pastaretten varm i en skål med en smule friskrevet parmesan på toppen. Hvis du gerne vil gøre retten vegansk kan du undlade osten, eller erstatte den med en vegansk variant.
2. Vegetarlasagne
Lasagnen er en klassiker, og så er den endda super nem at gøre vegetarisk. Det velsmagende i en lasagne er ofte ikke selve kødet, men derimod kombinationen af grøntsager og krydderier deri. Du kan selv være kreativ med, hvilke grøntsager som du vil elske i din lasagne, men her er vores bud på en god variant.
Sådan gør du:
Brug et rivejern eller et mandolinjern til groft at rive squash, auberginer, gulerødder og bladselleri. Hak derefter et løg og lidt hvidløg, som du kan sautere i en gryde med olie. Når løgene er bløde kom da resten af grøntsagerne i gryden og vend dem rundt med lidt salt og peber i 5 minutter. Kom dernæst 1 dåse hakkede tomater, 1 dl grøntsagsbouillon og en håndfuld frossen spinat i gryden og sæt låg på. Lad retten simre i 8 minutter før du smager til med salt, peber, paprika og oregano.
Sammensæt din lasagne med et lag af pastaplader og et lag af din grøntsagssauce. Hvis du vil, kan du lægge et lag monaysovs mellem pladerne, men retten smager også godt uden. Monaysovsen kan også erstattes med hytteost, hvis du gerne vil gøre retten ekstra sund.
Put lasagnen i en forvarmet ovn på 180 grader i 25 minutter. 5 minutter før retten skal ud, kan du toppe den med lidt revet ost. Server gerne vegetarlasagnen sammen med et lunt hvidløgsbrød.
3. Dahl
Den lækre og smagfulde indiske ret er blevet en storfavorit i det veganske køkken. Retten er både nem, hurtig og billig at handle ind til, og så kan man lave store mængder af det og fryse det ned til en hurtig omgang aftensmad. Dahl kan spises som det er eller tilføjes lækkert tilbehør som nødder, naan brød, creme fraiche eller avokado.
Sådan gør du:
Pres 4 fed hvidløg og steg på en pande. Riv en smule frisk ingefær på et rivejern og kom deri sammen med hvidløget. Tilsæt krydderierne karry, spidskommen og chili og steg det hele i et par minutter under konstant omrøring så krydderierne ikke brænder på. Tilsæt en dåse kogte linser, 200 ml grøntsagsbouillon og 1 dåse flåede tomater. Lad retten simre i ca. 10 minutter på middel varme og smag gerne til med flere krydderier. Hvis du er vild med lidt ekstra varme, kan du sagtens være rundhåndet med chilien.
Linserne skal gerne være gennemkogte og møre, når retten er færdig. Ved siden af kan du imens koge en gryde med hvide ris. Retten serveres ofte i en skål med lunt naan brød samt friske koriander og nødder på toppen.
4. Vegetarburger
Det er egentlig meget nemt at gøre hvilken som helst ret vegetarisk, så længe man fjerner komponenten af kød. Hvis du er vild med burger og pomfritter, så kan du snildt lave en tilfredsstillende vegetarvariant uden oksekødet. Der er mange forskellige ting, der kan erstatte den klassiske bøf som for eksempel en portobellosvamp, sojakød eller en kikærtebøf.
Sådan gør du:
Hak alle dine yndlingsingredienser, som du elsker at komme i din burger. Det klassiske valg er grøntsager som for eksempel tomat, salat, agurk og løg. Hvis vi i dette tilfælde bruger portobellosvampen som køderstatning, så kan du med fordel marinere den i sojasovs, hvidløg, chili og lidt bbq sovs for at give svampen mere smag.
Sæt svampene til side og lad dem trække smag til sig, mens du klargører dine pomfritter. Skræl dine kartofler og riv dem på et pommes frites jern. Vend dine kartoffelskiver i olie, salt og peber og put dem på en bradepande. Sæt pomfritterne i ovnen og bag dem på 200 g i 30-40 min. Når der er 10 minutter til at dine pomfritter er færdige, kan du lægge svampene med ind i ovnen.
Rist dit yndlings burgerbrød og byg din burger med den saftige og møre svamp i midten. Server retten med sprøde pomfritter tamt ketchup, remulade og sennep ved siden af.
5. Stegte ris med grøntsager
Stegte ris med diverse grøntsager er en klassiker, hvis du har tøm-køleskabet-aften. Nogen gange skal man bare have brugt de sidste grøntsager, der ligger i skuffen, før de bliver gamle og slatne. Ris er en fantastisk mættende energikilde, der kan sammensætte de bedste vegetariske måltider på kort tid, og så passer det storartet sammen med alverdens slags grøntsager.
Sådan gør du:
Kog dine ris i en gryde med vand. Imens finhakker du dine grøntsager. Vi anbefaler grøntsager som løg, squash, peberfrugt, spinat eller svampe, men du kan vælge lige de grøntsager, som du elsker allermest. Varm lidt olie i en pande og kom grøntsagerne i.
Når risene er færdige kommes de også i panden og der tilsættes en spiseskefuld sojasovs. Steg risene i 5 minutter under omrøring. Tilsæt 1 dåse kidneybønner til retten og smag til med salt og peber.
Hvis du godt kan lide lidt ekstra styrke, så må retten gerne få lidt chili. Du kan toppe din stege risret med friske koriander, hakkede peanuts og forårsløg.