Den store guide til køb af køkkenlamper - 8 ting du skal overveje før du køber

I ethvert hjem spiller køkkenet en stor rolle. Det er her, hvor hele familien samles om morgen og aften og spiser. Det er også her, hvor du bruger timevis på at forberede måltider. Derfor er der mange gode grunde til, hvorfor køkkenet skal være et rart sted at være. Særligt, hvis du er meget glad for madlavning.

For at kunne få det optimale ud af dit køkken, er det vigtigt, at du har den rette belysning. I et køkken har du nemlig brug for flere forskellige slags belysningskilder. Hvis du er i tvivl om, hvordan du udvælger de rette lamper til dit køkken, kan du blot læse videre. Her finder du 8 ting, som du bør overveje, før du køber lamper til dit køkken.

Køkkenets størrelse

Inden du går i gang med at købe lamper til dit køkken, er der nogle helt basale ting, du bør få styr på. Først og fremmest er det en god idé at måle dit køkken op. På den måde kan du bedre vurdere, hvor store lamperne i køkkenet skal være.

Når du køber lamper til køkkenet, er det nemlig vigtigt, at lamperne er proportionelle med køkkenets størrelse. Hvis lamperne er enten for store eller for små, vil det skabe et mere ujævnt udtryk i køkkenet. Som udgangspunkt er det derfor en god idé med store lamper til store køkkener, og mindre lamper til mindre køkkener.

Inddel køkkenet i zoner

Som du også vil kunne læse længere nede i denne artikel, har du ofte brug for flere forskellige lamper i dit køkken. Det skyldes, at du har brug for forskellige slags belysninger forskellige steder i køkkenet. I hvert fald hvis du vil have det optimale ud af dit køkken.

Hvis du gerne vil gøre det nemmere for dig selv at vælge de rette lamper, kan du med fordel inddele køkkenet i zoner. Herefter kan du koncentrere dig om at vælge de rette lamper til de forskellige zoner. Det gør tit opgaven med at købe lamper ind langt nemmere.

En generel belysning

Når du skal købe lamper til dit køkken, er det en god idé at starte med at udvælge en såkaldt generel belysning. Det er en eller flere lamper, der kan hjælpe med at skabe en velfordelt belysning i dit køkken. Her er der mange mennesker, der vælger loftspot. Dem kan du nemt dreje i flere forskellige retninger, så du får en ensartet belysning i køkkenet.

Du kan naturligvis også vælge en større loftslampe i stedet, der også er i stand til at lyse dit hele køkken. Alt afhængig af dit køkkens størrelse, kan det også være en fordel med begge dele.

Dekorativt formål

Selvom køkkenlamper primært er praktiske, kan de dog stadig sagtens supplere din indretning på fineste vis. Derfor bør du også altid inddrage indretningsstilen i dit køkken, når du gerne vil købe lamper dertil. Uanset om du har en minimalistisk, victoriansk eller helt tredje indretningsstil, findes der et utal af forskellige køkkenlamper. Derfor kan du uden tvivl også finde nogle lamper, der kan hjælpe dig med at skabe det udtryk, som du ønsker i køkkenet.

Inden du tager ud og køber lamper til dit køkken, bør du derfor være helt afklaret med, hvilken stemning du gerne vil have i rummet. På den måde kan du lettere finde de lamper, der hjælper med at skabe den indretningsstil, som du ønsker.

Hvis du gerne vil inspireres til, hvilke køkkenlamper du kan vælge til dit køkken, kan du se et stort udvalg hos AndLight.

Fleksibel belysning

Hvis du er en rigtig Feinschmecker, der elsker at kreere i køkkenet, bør du overveje om en fleksibel belysning. Med en fleksibel belysning har du mulighed for at flytte på lampen. På den måde kan du bedre stille helt skarpt på skærebrættet. Eller du kan finjustere de små detaljer i anretningerne, inden du serverer dem.

En fleksibel belysning kan du blandt andet installere på dine køkkenvægge. På den måde kan du selv hive belysningen ud og ind, når du gerne vil bruge den. Det giver dig mulighed for at få en meget præcis belysning i dit køkken – lige der hvor du har brug for det.

Usynligt lys

I dit køkken kan du også drage stor fordel af det såkaldte ”usynlige” lys. Lyset er naturligvis ikke usynligt. I stedet er belysningskilden placeret et ikke-synligt sted. Det kan for eksempel være integreret led-lys i dine skuffer eller skabe. Med denne slags belysning behøves du ikke tænde for al lyset i hele køkkenet, når du går derud. Det kan især være en fordel om morgenen eller sent om aftenen.

En anden fordel ved de integrerede lyskilder er, at de tænder og slukker automatisk, når du åbner og lukker dine skabe eller skuffer. Derfor behøver du slet ikke tænde for lyset. Det klarer belysningen selv. Lige sådan skal du heller ikke bekymre dig om, hvorvidt du nu huskede at slukkede for lyset i køkkenet. Hvis du kun brugte skufferne og skabene, er lyset helt sikkert slukket.

Lys under skabene

Mange mennesker vælger også at placere lys under deres overskabe i køkkenet. Det giver dig en fantastisk arbejdsbelysning, når du gerne vil snitte for eksempel grøntsager eller kød. Du kan også vælge at tilkoble en lysdæmper til dine lys under skabene. På den måde kan du skabe et mere blidt og behageligt lys. Det er især en fordel, hvis du bruger køkkenet i de mørke timer om morgenen eller aftenen.

Oplys dine skabe

Hvis du har vitrineskabe i dit køkken, bør du helt klart også overveje at oplyse disse. Det kan du gøre med nogle LED-spots. Denne type belysning hjælper med at fremhæve de ting, som du har placeret i skabet.

Hvis dit vitrineskab har struktur i sine låger, vil LED-belysningen hjælpe med at skabe en hel dekoration. Hvis du gerne vil have det maksimale ud af dine LED-spots, bør du vælge glashylder til vitrineskabet. På den måde kan lyset i skabet fordele sig både jævnt og flot. Det vil skabe et meget æstetisk udtryk – med en ganske lille indsats fra din side.

Menu
Top