Ønsker du at smide nogle kilo, så du kan blive ordentlig klar til sommeren? Men har du været vidt omkring og prøvet adskillige vægttabsmetoder? De fleste kender til det. Man starter på noget nyt og er i stand til at kunne holde den nye vane i et par uger, men så pludselig er man tilbage i de gamle vaner og vægttabet er forsvundet.
For at skabe et vægttab, som også er varigt, er nøglen at opbygge gode og sunde vaner, som du kan holde ved og ikke forlader den første uge. De gode vaner kan du starte med at danne i køkkenet, da en sund og varieret kost er alfa og omega for dit vægttab. Her får du en række gode tips til at blive sundere i køkkenet.
1. Del din mad op i portioner
Det kan være både gavnligt for pengepungen og for din vægt at dele din mad op i små portioner fordelt ud på ugedagene. Det giver økonomisk mening at lave store mængder mad på én gang, men det kan også gøre, men det kan også hjælpe dig til ikke at komme til at overspise. Når du inddeler din mad i portioner, er det nemt at overskue, og du ved, hvor meget du "har lov" til at spise.
2. Skær ned på kulhydraterne
En kost bestående hovedsageligt af kulhydrater, såsom pasta, ris og kartofler, kan gøre dig både tung i maven og kan gøre, at du tager på. Mange danskere er vant til at planlæge deres måltider ud fra kulhydraterne, men prøv at tænke alternativt og giv dig selv udfordringen, hvordan du i stedet kan lave en mættende og næringsrig salat.
3. Spis kun når du er sulten
Mange mennesker er vant til at småspise lidt snacks en gang imellem, men det er i virkeligheden kalorier, du ikke har brug for. I stedet er det meget vigtigere, at du lytter til din egen krop og kun spiser, når du faktisk er sulten. Lad dig ikke styre af bestemte tidspunkter om, hvornår du burde spise. Din krop ved bedst selv, hvornår den har brug for energi og generelt er det vigtigt at lytte sin egen krop for at kunne starte et varigt vægttab.
4. Prøv en fastediæt
At faste er tit noget, vi forbinder med Ramadan og virker som en gammel ting, som man var nødt til at gøre, da maden var knap. Men forskere har faktisk fundet ud af, at fastning kan være godt for kroppen, og sågar kan være med til at gøre, at du lever længere. En fastediæt finder man således i den kendte 5/2 diæt, hvor du kan spise, som du normalt plejer i de fem dage, men hvor du i de sidste to dage faster.
5. Vær ikke fedtforskrækket
Før i tiden gjaldt det, at man for alt i verden ikke skulle spise for meget fedt. Men det var måske ikke helt sandt. Selvfølgelig skal man holde øje med sit fedtindtag, når man gerne vil tabe sig, men kroppen har også brug for fedt. Faktisk kan en kost, som fokuserer meget på fedt og protein være en god løsning for mange. Det er det, en såkaldt keto-kost fokuserer på, og den har hjulpet mange med at tabe vægt.
6. Husk på, at det er en proces
Rom blev ikke bygget på én dag og det samme gælder for vægttab. Et vægttab er et resultat af en vedvarende indsats over længere tid, og det er godt at huske på, når man bliver fortvivlet over, at det går for langsomt. Så et godt råd er ikke at være for hård ved sig selv, og bliv ikke skuffet, hvis resultaterne ikke kommer med det samme. For at du kan blive ved med dine sunde vaner, er det vigtigt, at du nyder processen.
7. Spis anti-inflammatorisk
Akut inflammation er kroppens egen måde at reagere til en skade på. Rødhed, hævelse eller smerte. Men der er en anden form for inflammation, som kan blive kronisk. Systemisk inflammation hedder det og det gør sig gældende ved kraftig overvægt, diabetes, stofskifte sygdomme og tarmsygdomme.
Hvilke slags mad skaber så inflammation? Typisk rødt kød, hvidt brød, pasta, mad med højt sukkerindhold og mad med transfedtsyrer. For at få en sund og varieret kost, bør man også have for øje at have en del anti-inflammatorisk mad med i sin kost. Det kan for eksempel være: tomater, olivenolie, grønne grøntsager, kål, nødder og fisk.
8. Ikke spis forarbejdet mad
En god hovedregel for en sund kost er at spise meget uforarbejdet mad. Det vil sige mad i deres naturlige rå tilstand. I stedet for pommes fritter eller andre friturestegte ting, så spis nogle kartofler eller skær nogle grøntsagsstave og spis dem med humus til. Der er mange måder at undgå forarbejdet mad på, og meget inspiration kan findes, hvis man kigger udenfor de europæiske køkkener, som traditionelt er meget tunge i forarbejdet mad.
Det er svært at følge alle otte råd på én gang, så det gælder selvfølgelig om at vælge dem, der passer til en selv og ens livsstil og hverdag. Det vigtigste er, at du har det godt med, og at det er også sjovt. Måden at gøre vægttabet til et varigt et kan også være at se det som en mulighed for at lære nyt og gøre det til noget, som du er nysgerrig på. Det må gerne være sjovt at tabe sig.